Happy New Year from Warsaw!

¡Hola! We hebben drukke maanden achter de rug met veel vrienden en familie op bezoek, kerstdagen in Nederland en Oud & Nieuw hier. Inmiddels is de rust weergekeerd, dus tijd om je weer even bij te praten.

5 citytrips in eigen stad

In november hadden we ieder weekend gasten, en in december ook twee keer. Hartstikke leuk, want naast de gezelligheid van vrienden en ouders die langskomen, ontdek je ook de stad weer op een andere manier. Zo hebben we vele kilometers gelopen, elke kerk vanbinnen gezien, optochten aanschouwd, twee keer de film The Pianist gekeken (aanrader als je wilt weten hoe Warschau eraan toe was tijdens WOII), ons volgegeten met pierogi, alle highlights meerdere keren bezocht (vooral Hala Kozsyki viel in de smaak) en vaak gezegd: “Wie had dat een paar maanden terug gedacht hè, dat we nu zo in Warschau zouden lopen?” En nu maken we ons op voor weer twee weekendjes in januari. Zin in!

Neon Muzeum in de wijk Praga

Zingen tussen de schaapjes

We hebben geen huis meer in Nederland, dus moeten bij onze ouders bivakkeren als we die kant op gaan. Dat deden we eind december dan ook: een paar dagen Putten, een paar dagen Goes. Heel gezellig. Op kerstavond bezochten we een kerstvoorstelling bij de schaapskooi op de Ermelose heide, een samenzang onder begeleiding van het koor ‘ErMelodie’ (hahahahaha). Gelukkig was de kerkdienst op Eerste Kerstdag wat minder lachwekkend – en minder koud. Verder heb ik voor het eerst in mijn jongvolwassen leven gepuzzeld, véél wijn gedronken (nope guys ik ben nog niet zwanger), gewandeld door het prachtige bos en een spel gedaan waarbij je dingen als ‘Rudolf het rendier’, ‘waxinelichtje’, familieleden en dominees moet uitbeelden – soms een beetje awkward, maar vooral erg grappig.

In Goes hebben we na het kerstdiner Sinterklaas gevierd ‘met de volwassenen’. M’n vader had het gedicht van m’n moeder half gekopieerd (“Dat is grappig”) en Joosts grove taalgebruik op een niet nader te noemen moment werd nog een keer aangehaald. Ook zijn we een dagje in Middelburg geweest – geluncht bij Brasserie Eigenwijzz, gestruind door boekhandel De Drvkkery en veel gekocht in de interieurwinkeltjes. En in Goes uiteraard nog een avondje in wijncafé Bodega gedaan. Heerlijk!

 

Champagne, wodka en vuurwerk

Elk jaar is het weer zo’n dingetje: wat gaan we met Oud & Nieuw doen? Op ons afscheidsfeestje een paar maanden terug hadden een paar vrienden het spontane idee om onze kant op te komen – en zodoende hebben we Oud & Nieuw gevierd in Warschau! Op Plac Zamkowy, het plein met de grote kerstboom, vierden we het aftelmoment – we hoorden overigens alleen een groepje Amerikanen naast ons óók aftellen, verder had niemand echt door wanneer het precies in 2019 was. Anyway, er waren harde knallen, we werden omringd door mooi vuurwerk én we hadden kort ervoor nog snel champagne en perenwodka (yes, vrij random) gekocht. Dus we vermaakten ons prima. Verder moet je voor een goede party niet in Old Town zijn, want daar was vrijwel alles dicht of een besloten feest. Wij belandden uiteindelijk in een Belgische pub om de hoek bij ons huis – ook prima. De rest van het lange weekend ook goed gevierd met vooral véél eten, de 30 Seconds RTL Boulevard-editie (haha) en lang uitslapen.

Dromen over 2019

Net als de rest van de wereld zijn ook wij aan het nadenken over wat we in 2019 willen. Goede voornemens en zo. Welke reizen willen we maken, hoe gaan we iets voor andere mensen betekenen, wat wil ik straks na Warschau doen naast mijn werk als freelance tekstschrijver? Want ja, we zijn inmiddels officieel over de helft van onze tijd hier. Joosts contract bij Nationale Nederlanden Polska loopt in principe tot en met maart. Wat we hierna gaan doen is nog niet duidelijk: verlengen, ergens anders heen of terug naar Nederland. I’ll keep you posted!

Verdere leuke dingen

– Met Spaanse les hebben we echte Spaanse Christmas Carols geluisterd. Op de een of andere manier past het toch niet, een kerstliedje in het Spaans – zoals Los Peces en el Rio.

– Ik kijk sinds kort de Netflix-serie Las Chicas del Cable, om m’n Spaans een beetje op te schroeven (prima reden toch?). Over jonge vrouwen die in een telefooncentrale in Madrid werken, in de jaren twintig vorige eeuw. Geweldig: de entourage, de kleding, de taal, het drama. En die Spaanse acteurs mogen er best wezen…

– We hebben een nieuwe huisgenoot: Joost heeft zichzelf een Google Home cadeau gedaan. “Hoi Google, wat is het weer?” “Speel Kerst Onder De Boom op Spotify” etc. Maar hij snapt het vaker niet dan wel, dus ik heb al meerdere keren boos geschreeuwd tegen dat ding. Geen aanrader.

– Over het weer, want dat wil je vast ook graag weten: het is koud, de temperaturen schommelen rond het nulpunt en het sneeuwt dan nu toch echt goed. Laatst maakte ik foto’s van het sprookjesachtige Warschau!

x Eline

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven