2 uur in het grootste kasteel ter wereld: Malbork

Ja, het grootste bakstenen kasteel van de wereld staat echt in Polen. En dan verwacht je minstens een Doornroosjekasteel op een hoge berg, vol torens en ophaalbruggen. Maar nee, qua façade valt het een beetje tegen. Toch is een bezoek aan Malbork hartstikke de moeite waard.

Groot voordeel van de kasteeltour: de GPS-gids. Zo on-Pools goed geregeld! Via een kastje aan een keycord volg je de gehele route rondom en door het kasteel. Hij volgt precies waar je loopt, legt uit waar je heen moet en begint te praten als je een bepaald punt bereikt. Ideaal!

Ook is het niet alsof er een compleet geschiedenisboek wordt voorgelezen; de presentator vertelt korte, sfeervolle anekdotes terwijl je onder de hekken en over bruggen loopt. Je ziet de ridders en paardenkoetsen gewoon voor je.

Over kasteel Malbork

Weet jij ook zoveel over de Teutoonse ridderorde en Oost-Pruisen? Ik ook niet. De tour geeft wat inzicht in deze geschiedenis vanaf de dertiende eeuw, toen kasteel Malbork (Duits: Marienburg) werd gebouwd aan de rivier Nogat. Het slot was het hoofdkwartier van de ridders van de Teutoonse (Duitse) Orde. Die ridders, christelijke broeders, was het niet gelukt om Jeruzalem te heroveren, dus gingen ze een nieuwe uitdaging aan: Pruisen en Lijfland kerstenen. Duits dus; het kasteel blijft een ongemakkelijk element in de Poolse geschiedenis. Best interessant om wat meer van te weten.

Sinds de Middeleeuwen heeft het meerdere functies gehad, waaronder instituut voor SS’ers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1945 is het vernietigd door het Sovjetleger. Heftig om die 1945-foto te zien: het hele kasteel in puin. Inmiddels is het weer gerestaureerd en staat het sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een paar ridders van de Duitse orde

Het is een flinke wandeling over bruggen en door binnentuinen; gelukkig houdt de verteller je gezelschap. Zo zie je waar de ridders zich ontspanden en hoe de centrale verwarming werd geregeld. Ik vond het binnenste gedeelte het leukst; de galerijen met rijk gedecoreerde bogen en vloeren, de middeleeuwse wc (!) en de vele trappen en nisjes.

Het mooiste is toch wel de Maagd Maria-kapel. Je komt binnen via de enige van de honderden deuren die nog origineel is; een lekker kitsch muur vol kleuren en ornamenten.

In de kapel zelf kom je ogen tekort: hoge, lichte ramen, duistere bakstenen muren, fresco’s, afgebladderde verf, kroonluchters – een chaotische mix die ik maar moeilijk kon duiden. Maar ‘t was zeker mooi om te zien – en je kon er een speld horen vallen.

Al met al waren we hier zo’n twee uur zoet, een prima tijd. Het was de 7
złoty per persoon meer dan waard. (Serieus, dat is dus bij elkaar nog geen €4).

Kijk voor meer informatie op de website van Malbork Castle.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven