Bazar na Kole, toffe vlooienmarkt in Warschau

Instagram laat keer op keer zijn kracht weer zien: via een of andere Warschaugids liep ik tegen deze vlooienmarkt aan. Dus op zaterdagmorgen stapten wij hup, op de fiets richting een hele hoop Poolse vintage.

Het was overigens niet héél dichtbij; vanaf onze ontbijtspot in Nowe Miasto was het nog een goede 30 minuten fietsen. Vanaf Stare Miasto rijdt er overigens een directe tram (20, 23) naartoe, die brengt je er in zo’n twintig minuten.

Even waren we bang dat we dat hele eind voor niets hadden gefietst – het zag er op het eerste gezicht niet heel groot uit – maar al snel waren we gerustgesteld. Bazar na Kole, voor insiders Giełda kolekcjonerska na Kole, is een vlooienmarkt op een groot plein met vaste kraampjes, met ook op de stoepen daaromheen kramen en vrijmarkt-achtige kleden vol spullen.

Het leuke aan deze markt is dat er niet allerlei hebberige Instagram-millennials (zoals ik) rondlopen, maar vooral het echte Warschause volk: mannetjes in vale kleren, een paar oudere echtparen en een paar bejaarde hippies. Love it. Wij als jonge Dutchies vielen dus wel op.

Het was heerlijk rondstruinen tussen al het servies, vazen, glaswerk, schilderijen, spiegels, kasten, eetkamerstoelen, oude weegschalen en paraplubakken. Helaas moesten we ons inhouden, omdat we nog niet weten hoe groot ons volgende huis gaat zijn én omdat we geen auto bij ons hadden.

Huilen met de pet op, want wat een prachtige dingen moesten we laten staan.

Het was overigens niet allemaal spotgoedkoop. De meeste dingen wel, zeker relatief – maar voor een mooie spiegel van zo’n 40×20 cm zouden we nog wel €30 moeten neerleggen. Niet gedaan dus.

Bijna hadden we een prachtig Fransig lampje gekocht, maar toen de verkoper opeens ‘180 złoty’ riep in plaats van de eerder genoemde 100
złoty, liepen we boos weg. We kunnen dan geen Pools, maar je kunt ons niet afzetten alsof we toeristen zijn, vriend! Uiteindelijk verlieten we het terrein met slechts één aankoop: een grote blauwe melkbus voor 10 złoty, oftewel zo’n €2. Prima deal. Maar och, wat zou ik er graag nog een keer naartoe gaan…

Op Google staat dat de markt op vrijdag, zaterdag en zondag van 06:00 uur tot 17:45 uur open is. Dit zou ik voor de zekerheid nog checken vóór je bezoek.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven