tips mechelen

Cityguide Mechelen: tips om te eten, shoppen & doen

Klein maar fijn. Héél fijn. Zeg je Mechelen, dan zeg je middeleeuwse straatjes, sfeervolle pleinen vol terrassen, hippe boetiekjes én een eigen bierbrouwerij. Wij deden een nachtje in deze charmante Vlaamse stad – in deze cityguide lees je onze tips om te doen!

Ruim een jaar wonen Joost en ik nu in België, maar op een dagje Dinant na hebben we nog bijna niets van het land gezien. Nu de horeca ook hier weer open is én omdat we iets te vieren hadden (twee jaar getrouwd, woooo!), vonden we het de hoogste tijd om een nachtje weg te gaan. We hielden het dicht bij huis: Mechelen is twintig minuutjes met de trein vanaf Brussel Centraal.

Ook vanaf Antwerpen is het zo’n twintig minuten treinen. Mechelen ligt vlak bij de snelweg E19, dus met de auto (vanuit Nederland) is het ook prima te doen.

Slapen in een kathedraal

Een slaapplaats uitkiezen in Mechelen is niet heel ingewikkeld: de stad is vrij compact, dus je zit al snel op loopafstand van het centrum. Zo ook ons hotel Martin’s Patershof, een geweldig boetiekhotel in een voormalige kerk. Stel je voor: slapen onder eeuwenoude gewelven, achter een glas-in-loodraam – en dan die serene stilte die heerst in de gangen… Als je hier niet rustig van wordt, word je het nergens.
Karmelietenstraat 4, martinshotels.com

Bitterballen op de Vismarkt

Tijd om de stad te verkennen. Wat ons meteen positief stemde was het water, dat missen we namelijk in Brussel. Door de stad loopt het riviertje de Dijle. Niets vergeleken met de Utrechtse gracht, maar het geeft een relaxt sfeertje en het is leuk lopen op de vlonders direct aan het water – in de zomer moet dit een heerlijke spot zijn om casual je speciaalbiertje te drinken.

Wij streken voor de namiddagborrel neer op de Vismarkt, een gezellig plein aan de Dijle. We zaten bij Local Table & Tap, maar in principe kun je overal zitten – we werden alleen wel erg blij van de bitterballen op de kaart. Joost maakte voor het eerst kennis met de Gouden Carolus, het speciaalbier uit Mechelen. Amai, da’s goed toeven zo!
Vismarkt 16, localtabletap.be

De Grote Markt

Een citytrip is uiteraard niet compleet als je de Grote Markt niet hebt gezien – hier in Mechelen kun je er ook nog eens heerlijk eten voor een niet al te belachelijke prijs. Voor ons diner schoven we aan bij bistro Chalex – een strategisch gekozen plek, want op het terras kun je nog tot laat in de avond van de zon genieten.
Grote Markt 26, chalex.metro.rest

Grote Markt Mechelen

Nóg een terras

Zo vaak zijn we nou ook weer niet de hort op, dus vooruit – laten we nog een borrel drinken ergens anders. We kwamen weer uit bij de Vismarkt, dit keer bij het Marokkaanse restaurant Ronda. Het bier en de wijn smaakte goed, het eten van onze buren geurde héérlijk (tja, 21:00 uur pas aan tafel is voor ons Hollanders toch echt te laat), we kregen ook nog eens een gratis broodje voorgeschoteld: de afsluiter van een fijne avond.
Vismarkt 10, facebook.com/ronda.mechelen

Zoals gezegd was de wandelafstand naar het hotel maar kort. We sliepen als roosjes.

Zalig ontbijten bij FOOM

Ik ben niet per se een foodie, maar als ik op reis ben wil ik wel goed ontbijten. Via Pinterest deed ik dus even research voor ontbijt- en brunchcafés – en ik kwam uit bij FOOM, achter de Grote Markt. Alle verhalen die je leest op andere blogs zijn waar: je kunt hier heerlijk eten. Het terrasje zat al vol, maar ook binnen is de sfeer prima. Ik ging voor de American pancakes (en niet alleen voor de foto, want man, deze smaken echt zalig) en ook de kip met pesto van Joost was goed. Hoe hij z’n dag kan beginnen met zo’n hartige maaltijd, is me overigens wel een raadsel.
Sint-Katelijnestraat 2, foom.be

ontbijten mechelen foom

Groot Begijnhof

Bij FOOM zit je al halverwege richting het Groot Begijnhof. Want dat wilden we zien! In deze ‘stad in een stad’ leefden vroeger begijnen – alleenstaande, vrome vrouwen – een leven van gebed, kuisheid en armoede. Het Groot Begijnhof in Mechelen is een van de dertien begijnhoven in België op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is een paar minuten lopen vanaf het centrum – het werkt haast meditatief om in de zon door de eeuwenoude straatjes te slenteren. Hier en daar een fijn winkeltje – zoals snoepwinkel Langen Asem, waar we drie tienerjongens een ijsje zagen kopen – en mooie gevels, heel veel mooie gevels. En die houden niet op bij het Groot Begijnhof. In de schilderachtige straatjes hangt een rustieke sfeer, en de huidige bewoners maken het beeld extra romantisch door hun entree met veel bloemen te versieren.
Groot Begijnhof, visit.mechelen.be/groot-begijnhof

Brouwerij Het Anker

Via het Groot Begijnhof bereik je Mechels eigen brouwerij: Brouwerij Het Anker. Hier wordt onder andere de Gouden Carolus gebrouwen. Een populaire spot, want kort nadat we aankwamen ontstond er een rij van acht mensen. Leuk om hier een souvenir te kopen – of in ons geval, een vaderdagcadeautje. Overigens ook goed te bereiken vanaf de snelweg, dus we zullen hier nog weleens een paar minuten voor omrijden…
Guido Gezellelaan 49, hetanker.be

In de voetsporen van Napoleon

Overal waar je bent in Mechelen, is de Sint-Romboutskathedraal aanwezig: hij prijkt fier boven de straten (het mooiste uitzicht is toch wel die vanaf de Grote Markt) en om de zoveel tijd hoor je het carillon spelen. Zo tof! We stapten er even binnen. Voor wat historische achtergrond moet je op een andere website zijn, maar ik kan je vertellen dat het een indrukwekkende kerk is met veel kunst. Wikipedia vertelt me dat niemand minder dan Lodewijk XV en Napoleon Bonaparte hier zijn geweest! Sta je toch even mooi in dat rijtje. Je kunt ook (net als zij) de toren beklimmen.

Boetiekjes in Onze-Lieve-Vrouwestraat

Vanaf de kerk zetten we koers naar het winkelgebied. Aan de Grote Markt zit Salvator Boekhandel, die stapten we nog even binnen. De grotere winkelketens zitten aan de Bruul (geweldige naam), maar daar hadden wij niet zo’n behoefte aan. We hadden wel graag nog een koffie gedaan op het binnenplein van De Margriet (Bruul 52), maar helaas zat dat vol – dus we stapten door richting dé winkelstraat van Mechelen: de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Ik kan alle boetiekjes en toffe winkels hier apart noemen (zoals Lily, Supergoods, HUT) – maar beter ga je zelf op ontdekkingstocht. Kleding, droogbloemen, hebbedingetjes, servies, kinderspeelgoed, koffietafelboeken: van deze straat word je blij!
Onze-Lieve-Vrouwestraat

Croque ‘n Roll

En dan is het toch echt weer tijd om te eten. Wij deden dat op weer een ‘nieuw’ plein, namelijk bij Croque ‘n Roll. Tosti’s op het terras, dat kan slechter. Joost ontdekte hier een nieuw bier van Het Anker: de Maneblusser. Zo leuk om hier zoveel fietsers te zien en de gesprekken te kunnen verstaan – voor ons als inwoners van Brussel voelt het haast een beetje als Nederland.
IJzerenleen 12, croquenroll.be

De Vleeshalle

Je moet er even een eindje het centrum voor uit, maar dan heb je ook wat. De Vleeshalle is een geweldige spot voor lunch, borrel of diner in een monumentale markthal. Het deed mij erg denken aan Hala Koszyki in Warschau. We hebben er niet gegeten (tja, net die tosti’s op hè), maar wel even rondgekeken. Blijkt er op de eerste etage een Nederlandse onderneemster te zitten: Tess VS. Zeker de moeite waard om even te kijken – wát een leuke spulletjes!
Huidevetterstraat 7, devleeshalle.be

cityguide mechelen

Afsluiten op de Grote Markt

Om ons avontuur in Mechelen af te sluiten, deden we nog een laatste drankje op de Grote Markt. Bij Oskar dit keer. Nog één laatste blik op de Sint-Romboutskathedraal, nog even onze gekochte spulletjes bewonderen en een laatste keer genieten van het rustige stadsleven voor we weer richting het station lopen.
Grote Markt 15, facebook.com/OskarMechelen

Verdere tips:

  • Als kind ben ik op schoolreisje naar Technopolis geweest, en ik herinner me dat als een tof museum!
  • Mechelen is de rooms-katholieke hoofdzetel van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en telt vele kerken. Interessant om er een paar van dichterbij te bekijken – vooral de barokke kerken zijn net even anders dan we in Nederland gewend zijn.
  • Met een blik op het Schepenhuis waan je je in de middeleeuwen: dit 14e-eeuwse bouwwerk wordt gezien als het eerste stenen stadhuis van Vlaanderen.

Ondanks dat we vast niet alles hebben gezien, vonden we één nachtje + dagje wel genoeg in Mechelen. Dus het is vooral een leuke trip als je voor langere tijd in Brussel of Antwerpen bent.

Ongetwijfeld heb ik nog dingen gemist. Heb jij nog tips?

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven