Een nieuwe taal leren? Deze 6 tips helpen mij

Een nieuwe taal leren hoeft ‘m echt niet in een dure taalcursus te zitten. Sterker nog: het kan op ieder moment, op iedere plek. Als je door je Instagramfeed scrolt, ‘s ochtends je mail opent of ‘s avonds je spaghetti kookt. Hierbij mijn tips om een taal leren leuk te houden.

1. Zoek een taalmaatje

Mijn eerste en beste tip: ga op zoek naar een taalbuddy. Een native speaker van jouw doeltaal (Frans, Italiaans, Russisch, wat dan ook) die jouw taal (Nederlands dus) wil leren. Ik vond twee taalmaatjes via een Facebookgroep voor expats in Brussel en Patati.be. Websites als MyLanguageExchange.com en Tandem.net hebben een groter bereik. Het leukste en beste is om live af te spreken met je taalmaatje, maar via Skype kan ook (zeker in deze coronatijd).

Woon je in the middle of nowhere waar je via dit soort websites niemand vindt om face-to-face mee af te spreken? Vraag rond in je eigen netwerk. Toen ik mijn examen Frans moest doen, wisten mijn ouders dat er verderop in onze straat een Fransman woonde. Van Toulouse naar Goes, kan gewoon. De avond vóór mijn examen twee uur met hem gepraat (een soort van dan hij praatte, ik gooide er af en toe wat halve zinnetjes tussendoor). Hielp wel om in de Franse mood te komen! Vervolgens wel maar een mager zeventje voor m’n mondeling, maar dat kwam meer omdat ik de boeken niet had gelezen…

2. Volg Instagram-accounts in jouw doeltaal

Per dag scrollen we urenlang door Instagram. Vaak weggegooide tijd − maar niet als je het combineert met een taallesje. Volg accounts in de taal die je wil leren!

Ik volg een Franse expat die in Amsterdam woont, wat Parijse fashion-accounts, de Franse Cosmopolitan en wat accounts met taaltips zoals @encorefrenchlessons. Zo krijg je tijdens dat gedachteloze scrollen toch het een en ander mee.

3. Luister, listen, écoute!

Buitenlanders staan er vaak versteld van hoe goed wij Nederlanders Engels spreken. Hoe komt dat? Omdat we er continu mee geconfronteerd worden (en, vooruit, omdat we ons accent meehebben). Films, series, muziek, YouTube-videos: everything English. Ook al was het niet je beste vak op school, toch zul je best een woordje kunnen spreken omdat je er bewust of onbewust toch mee bezig bent.

Dat kan dus ook met andere talen. Ik luister vaak Franse afspeellijsten, klik af en toe een Franse podcast aan zoals News in Slow French (bestaat ook in andere talen) en kijk video’s van de Franse docent Inner French.

4. Plan een dagelijks moment in waarop je wel móet

De coronacrisis is een situatie apart, maar in principe hebben we het véél te druk om een tweede taal te leren. Maar geef toe: stiekem heb je vast wel een kwartiertje over op een dag. Een paar ideeën:

  • Kijk een YouTube-video tijdens de lunch;
  • Speel een kwartiertje DuoLingo voordat je naar bed gaat;
  • Luister een podcast op weg naar je werk of tijdens het koken;
  • Probeer een zinnetje te formuleren als je de trap oploopt (bijv. wat ga je dit weekend doen, wat ga je eten vanavond?);
  • Leg een tijdschrift of boekje in je doeltaal op het toilet.

5. Doe oefeningen online

Oké, deze tip komt het meest in de richting van studeren – maar wist je hoeveel sites er zijn die je willen helpen om een taal te leren? Ik ontvang zelf dagelijks een mail van Nu Beter Frans met vier oefeningen. Bestaat ook voor Spaans en Duits.

Andere voorbeelden zijn Lingolia (Frans, Duits, Engels, Spaans, Esperanto) en TV5Monde (Frans). Oefeningen aan de hand van teksten, video’s en luisterfragmenten: als je er even de tijd voor vrijmaakt, is het best wel cool.

6. Wees geduldig

Gaat ‘t niet zo snel als je hoopt? Geef niet op. Je hoeft niet meteen alle regels en woorden te onthouden. Je deed er stiekem ook best lang over voordat je het Nederlands helemaal vloeiend sprak, toch? Focus je op de stappen die je maakt in de goede richting.

Succes!

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven