Het interview dat mijn kijk op goede voornemens (en het leven) heeft veranderd

Gezonder eten, Frans leren, vaker creatief bezig zijn. Stiekem heb ik tientallen grotere en kleinere goede voornemens. The only way is up, right? Toch doe ik het dit jaar wat rustiger aan. En dat komt door een interview dat ik laatst had met een therapeut over dit onderwerp. Man, wat een ontspanning ineens.

Begin januari. We zijn allemaal aan het dromen. Waar wil ik over een jaar staan? Of over tien jaar? We maken goede voornemens om méér uit het leven te halen, beter ons best te doen en dichter bij onze droomwereld te komen. We kunnen het leven immers zelf zo aangenaam maken als we willen, is de tendens. Gaat het niet goed met je? Dan doe je niet genoeg je best.

Geloof in jezelf. Zet stappen. Geef niet op. De inspirerende quotes op Instagram vliegen je om de oren. Ik merk dat het me goed doet – want ja, ook ik heb veel te dromen en ja, ik heb er zelf invloed op – maar stiekem maakt het me ook een beetje triestig. Want eerlijk is eerlijk: 2020 is tot nu toe niet veel opzwepender dan 2019. Toen ik wakker werd op Nieuwjaarsdag heb ik anderhalf uur liggen scrollen op Instagram. Mijn ‘minder dan 2 uur smartphone per dag’-voornemen mislukt op dag 1 (en dag 2, en 3).

Goede voornemens relativeren

Gelukkig mocht ik laatst iemand interviewen die me een inspirerende, rustgevende kijk op goede voornemens én het leven gaf. Volgens coach en psychosociaal therapeut Leona Aarsen is er namelijk enige relativering op z’n plaats als het gaat om goede voornemens. In haar praktijk en omgeving ziet ze dat wanneer we streven naar het ‘volle, vreugdevolle leven’, ons leven juist leger en vreugdelozer wordt – omdat we moedeloos en gefrustreerd worden en denken dat we niet goed genoeg zijn.

Natuurlijk mogen we aan onszelf werken, maar dan wel op een gezonde manier. In lijn met hoe God ons leven bedoeld heeft. Leona: “God gunt ons dat onze beste en mooiste kant naar voren komt, een karakter dat op Jezus lijkt. Heel vaak denken we dat Gods plan voor ons in concrete doelen zit. Dat is misschien een middel, maar in eeuwigheidsperspectief is dat minder belangrijk.

Ik zeg niet dat je je niet hoeft te ontwikkelen, maar vraag jezelf af: doe ik het omdat anderen het van me verwachten, het er beter uitziet? Of is het een innerlijke drijfveer, die in lijn is met hoe God me heeft bedoeld?”

Dus niet dat gezonder eten omdat je er dan mooier uitziet, maar omdat het goed is om je lichaam te onderhouden en je daardoor beter kunt inzetten voor anderen. Geen Frans leren omdat het stoer staat, Eline, maar omdat je dan met meer mensen kunt communiceren – en bijvoorbeeld een gesprekje kunt voeren met die zwerver op straat. (Wauw, wat klinkt dat vroom. Maar hé, ik doe m’n best hier).

The key: balans

Leona: “Om je doelen te laten slagen, moet je balans vinden. Focus op doelen impliceert controle, toewijding, discipline. Juist daarin loopt onze maatschappij vast: de krampachtige focus op alles wat móet. Je creëert balans door overgave, loslaten. Ruimte maken voor ontspanning, voor niks. Dat schuurt met elkaar – ‘als ik niks doe, hoe kom ik dan bij mijn resultaten?’ – maar balans is een innerlijk vertrouwen dat de langzame weg soms beter is dan het snelle hollen. (…) Soms bereik je je doelen juist door de teugels te laten vieren en een beetje te ontspannen.”

Het interview met Leona gaat verder, met nog meer mooie inzichten. Zo haalt ze ook het boek Duizendmaal Dank van Ann Voskamp aan en geeft ze 10 praktische tips om aan je doelen te werken. Voor mij persoonlijk was het een behoorlijke eyeopener. Ik ben altijd gefocust op alles wat ik nog niet heb bereikt – maar Leona leert ons om wat meer te relaxen, tevreden te zijn en te vertrouwen. En daarin toch ook op zoek te gaan naar het volle, vreugdevolle leven.

Ik hield het interview voor Eva. Lees hier het hele artikel: 10 tips om je focus op goede voornemens te houden.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven