Onze eerste week in Warschau!

Vorige week woensdag sleepten Joost en ik onze vier loodzware koffers achter ons aan over een hobbelig straatje, de heuvel op naar ons appartement. Inmiddels staat de voorraadkast vol, staan er zo’n 3000 nieuwe foto’s op mijn camera en heeft Joost zijn eerste dagen bij NN Polska erop zitten. Tijd voor een update!

De eerste dagen hebben we vooral gevuld met heel veel lopen (gemiddeld zo’n 15k stappen per dag), in koffietentjes hangen, musea bezoeken (oké, eentje) en moed indrinken voor het grote avontuur hier. Het is heerlijk om op je gemakje door de stad te slenteren – er zijn zoveel verschillende buurten te ontdekken! Bovendien zit er achter elk groot gebouw, standbeeld en monument wel een verhaal, vanwege de bizarre geschiedenis van de stad.

Let me present you: ons appartementje! Dit is onze straat, en in het gebouw linksvoor zit ons appartement op de tweede verdieping. Waar de zon zo naar mooi naar binnen schijnt :-).

En als je je dan omdraait zie je dit:

Een prachtige buurt dus! Onze straat ligt achter het plein van Warschau, Rynek Starego Miasta, een sfeervol marktplein omringd door kleurige panden. Iedere dag lopen hier hordes toeristen en scholieren rond. (Echt hinderlijk: ik moet soms letterlijk een minuut wachten totdat de stroom kindertjes ophoudt en ik verder kan lopen). Vooral de zeemeermin midden op het plein is een must-see: het is het symbool van de stad en schijnt de zus van die uit Kopenhagen te zijn. Trouwens, voor als je (net als ik) niet zoveel voorkennis hebt van de stad: het centrum van Warschau is in de Tweede Wereldoorlog vrijwel compleet gebombardeerd door de nazi’s, en daarna herbouwd zoals het was. Wat je ziet is dus (grotendeels) niet origineel middeleeuws – maar ‘t lijkt er wel op.

Vanuit onze straat zit je dus zo in het oude stadsgedeelte, Stare Miasto, en ook in het ‘nieuwe’ stadsgedeelte Nowe Miasto. Zeker in die laatste kom ik graag, het is er wat minder druk en je hebt er veel mooie kerken en restaurants. En we hebben er een degelijke supermarkt ontdekt, waar ze niet alles lijken te hebben neergesmeten en het ook nog eens knetterheet is (oh boy ik háát Biedronka), waar ze gewoon verse groenten verkopen (in plaats van alleen alles in potjes en blikken) en waar je niet non-stop wordt aangestaard door medewerkers (zoals in het vage supermarktje bij ons om de hoek). Sorry, even een frustratiemoment. Anyway, Nowe Miasto dus: sfeervol!

Ook vind je in Nowe Miasto – bij ons de deur uit, rechts en dan honderd meter naar beneden lopen – het fonteinenpark. Heerlijk om rond te hangen. ‘s Avonds zijn de fonteinen in een catchy kleurtje verlicht.

Verder zijn we vaak op de boulevard langs de Wisla te vinden – waar Joost gisteren tijdens zijn hardlooprondje minister Stef Blok tegenkwam, gaan we shoppen in winkelcentrum Zlote Tarasy, achter het imposante Paleis van Cultuur en Wetenschap (very impressive, de mensen uit Warschau haten het omdat het door Stalin is gebouwd) en lopen we veel over de Koninklijke Route, een brede laan van Stare Miasto tot aan het Lazienki-park.

Kortom: wij vermaken ons voorlopig wel. Genoeg te zien, te ontdekken en te beleven hier.

Ik ben van plan om veel over onze avonturen te bloggen de komende maanden – waarin ik ook wat interessante feitjes kan opnoemen (long way to go) en ‘insidertips’ geef voor leuke restaurantjes, koffietentjes et cetera. Handig voor als je een keer een citytrip Warschau gaat doen. Want dat kan ik nu al wel zeggen: deze stad is echt de moeite waard en heeft mijn hart al een beetje gestolen.

To be continued dus!

Overigens, mocht je Instagram hebben: op mijn account @eline.vanlindenberg kun je me bijna letterlijk op de voet volgen ;-).

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven