De Poolse winter is coming en zó denken wij het te gaan overleven

Het heeft deze week hard gestormd. Mijn nieuwe paraplu waaide meteen kapot, de gevoelstemperatuur daalde tot 1 graden (yes, overdag) en ik werd ziek. Even dacht ik: waarom doen we dit ook alweer?!

Maar die gedachte was ook net zo snel weer gevlogen. Oké, compleet natregenen zal nooit wennen – maar we gaan die gure herfst en ijskoude winter heus wel doorstaan. En dat heeft te maken met de volgende dingen. (Ik schrijf dit een béétje met een slag om de arm – misschien ben ik het over een paar maanden wel zo beu dat ik op vakantie naar het ‘warme Nederland’ wil).

Mensen dragen mutsen, de buitenkacheltjes branden op de Rynek Starego Miasta en de eerste kerstverlichting hangt al. Ik verwacht dat Warschau binnen no-time in een sprookje verandert – en nu maar hopen dat er snel een beetje sneeuw valt. Een Nederlander vertelde me dat ze Stare Miasto – waar wij wonen – in de winter een typisch Anton Pieck-schilderij vindt. Een soort sprookjesbos uit de Efteling dus. Beter kan niet!

Ook volg ik sinds deze week een Spaanse taalcursus. Inderdaad, geen Pools: aan Pools heb je weinig buiten Polen, het behoort tot de moeilijkste talen ter wereld om te leren (zeven naamvallen, en dan die úítspraak: ik heb al moeite met ‘hallo’, cześć) – en dan is het half jaar dat we hier zitten veel te kort om ook maar een zin te kunnen formuleren. En Spaans, tja, dat spreekt de halve wereld, we gaan nog weleens naar Spanje op vakantie en wie wéét ook weleens voor een langere tijd. En daarbij: luister tien seconden naar iemand die Spaans zingt of spreekt en je hebt de zomer in je bol. Juist ja. Daarom ben ik zo blij dat ik twee keer per week in m’n Spaanse klasje zit terwijl het buiten stormt. Mi nombre es Eline, tengo 25 años y soy Holandesa!

Weet je hoeveel leuke dingen je bínnen kunt doen in Warschau? Eerder schreef ik al over leuke koffietentjes, je hebt ook allerlei boeiende musea en bovendien hebben we een heel chill appartementje dat je lekker kunt warm stoken. Glas rode wijn en Netflixje erbij, en je hoort ons niet klagen.

Natuurlijk is ‘t niet alleen romantisch en gaan we het ook wel zwaar krijgen – Joosts collega’s lachten honend toen ze van de Nederlandse ‘af en toe vriest het ook overdag’-winter hoorden – en we moeten ook echt binnenkort voor warmere winterjassen gaan kijken. Maar hé, zo’n winter is juist ook een ervaring. Dus wij gaan het hier wel overleven.

Met onze mondkapjes op.

(Had je dat gelezen in mijn vorige update? Door de smog die er ontstaat tijdens de winter, dragen veel mensen mondkapjes. Brr).

I’ll keep you posted. Volgende week voorspellen ze overigens opeens weer +15 graden. Ghehe.

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven