Citytrip Krakau: deze bezienswaardigheden mag je niet missen

Een kasteel aan de rivier, middeleeuwse straatjes, kathedralen en kitscherige paardenkoetsen: Krakau is een stad als uit een sprookje. Trek je muiltjes maar aan – of beter gewoon goede stappers – en ontdek de stad met deze tips voor een weekend Krakau.

Stare Miasto

Als je de kans hebt, boek dan een hotel of b&b in Stare Miasto, het oude centrum. Het is heerlijk om door de straten te slenteren, hier en daar een kerkje of kathedraal binnen te stappen en te poseren voor de gekleurde gevels (want zeg nou zelf: je gaat hier niet weg zonder een paar plaatjes op Instagram te hebben gedeeld). In de oude straten vind je ook veel leuke (en betaalbare!) koffie- en eettentjes. Een aanrader is Świętego Tomasza, een straat met vele pastabars en Poolse restaurants; ideaal als je op de bonnefooi een plek zoekt om te lunchen of dineren.

Op Rynek Glowny, het grootste marktplein van Europa (!), kom je ogen tekort. Aan dit plein vind je de imposante Mariakathedraal waar om het uur een trompettist vanuit de kerktoren een paar tonen speelt, de Raadhuistoren van zeventig meter hoog en in het midden de lakenhal Sukiennice. En verder vooral veel terrasjes en straatverkopers. En duiven, véél duiven.

Sukiennice

De binnenkant van Sukiennice, de grote overdekte lakenhal midden op Rynek Glowny, is minstens zo mooi als de buitenkant. In de vijftiende eeuw hét centrum waar exotische producten als specerijen, textiel en zijde werden verhandeld, inmiddels een plek waar je je Krakau-souvenir kunt scoren. Bontmutsen, houten kistjes, het hippe Bunzlau-servies, vogelfluitjes: het kan niet op. Een grote zak geld mee dus. Of gewoon slalommen tussen de toeristen en lekker rondkijken.

De Barbakan en stadspoort Florianska

Medieval times all over aan de rand van Stare Miasto, bij de Florianska stadspoort en het verdedigingsfort Barbakan. Wilde je de stad in, dan moest je eerst door de Barbakan – vervolgens kon je via een ophaalbrug richting de stadspoort galopperen. (Geloof me, je ziet de ridders te paard helemaal voor je als je tussen de muren loopt).

In de Barbakan zit een outdoor museum, die te bezoeken is van april tot en met oktober.

Kasteel Wawel (Zamek Królewski)

Wist je dat tot de zeventiende eeuw niet Warschau, maar Krakau de hoofdstad was van Polen? Tot die tijd was dit kasteel, genoemd naar de heuvel waar het op ligt, de residentie van de Poolse koningen. Een waardige woning voor royalties, dat blijkt wel uit het bonte bouwwerk en de omliggende uitgestrekte tuinen. Een paar van de torens zijn die van een kathedraal: hier worden belangrijke Polen begraven, zoals stichter van de tweede Poolse republiek Józef Piłsudski, dichter Adam Mickiewicz en de in 2010 plotseling overleden president Lech Kaczyński.

Het kasteel bestaat uit veel verschillende bouwstijlen, kleuren, hoogtes, torens en trappen – natekenen is dus een uitdaging. Je kunt het kasteel vanbinnen bekijken, waar ook exposities te zien zijn, maar een wandeling door de tuinen en over de binnenplaats is al meer dan de moeite waard.

De Joodse wijk Kazimierz

Trek een dagdeel uit om de joodse wijk van Krakau te ontdekken, Kazimierz. Dit was eerst een aparte stad, waar in de vijftiende eeuw verplicht alle joden moesten gaan wonen. In de negentiende eeuw werd Kazimierz onderdeel van Krakau en werd het automatisch de joodse wijk. Vanaf de Tweede Wereldoorlog raakte Kazimierz in verval omdat alle joden naar een ghetto werden verplaatst, maar inmiddels is de wijk helemaal upcoming: het is een bruisende buurt vol hippe tentjes en boetiekjes in de bijna verpauperde gebouwen.

Het leuke is dat je overal nog joodse elementen in het straatbeeld ziet. Sowieso natuurlijk de negen synagoges die er te vinden zijn – waaronder de oudste van Polen – maar ook de restaurants met een koosjer menu, de jiddische livemuziek en de zevenarmige kandelaars en davidssterren die hier en daar opduiken.

Liefhebbers van de midden-oosterse keuken kunnen hun geluk niet op, je vindt in Kazimierz namelijk veel restaurants met hummus op de kaart. Bij Hummus Amamasi namen wij de palarnia kawy Karma, koffie gebrouwen in een smeltkroes. Een hele ervaring :-). Verder kun je casual eten op het sfeervolle Plac Nowy: op dit marktplein heb je zat kraampjes waar je de Poolse delicatesse zapiekanka kunt krijgen, een soort pizzabroodje.

 

Tour naar Auschwitz-Birkenau

Vanaf Krakau is het zo’n anderhalf uur rijden naar Auschwitz, dus veel mensen combineren een stedentrip met een bezoek aan het concentratiekamp. In de stad zie je veel aanbiedingen voor tours, dus die kun je reserveren voor een dag later.

Auschwitz vertelt het verhaal van de moord op meer dan een miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, op de plek waar het gebeurd is. Een verschrikkelijke kille plek, maar de route door verschillende barakken vertelt het respectvol en duidelijk. Laat je kinderen thuis, want het kan behoorlijk heftig zijn (weet ik uit ervaring – ik was er ook al geweest toen ik zeven jaar was).

Een kwartiertje vanaf Auschwitz ligt Birkenau, het gigantische uitgestrekte kamp met tientallen barakken en ruïnes van gaskamers – opgeblazen door de nazi’s na de oorlog, om bewijsmateriaal te vernietigen. Waar Auschwitz zelf meer een museum is, is dit een plek om je, al lopend tussen de barakken en hekken van prikkeldraad, bewust te worden van wat er gebeurd is – en hoe systematisch de nazi’s te werk gingen. Je kunt er binnenkijken in barakken, een latrine en de ruimte waar iedereen werd ontsmet na aankomst. Later schrijf ik hierover een uitgebreider verslag.

Zoutmijn Wieleczka

Wij deden een combi-tour vanuit Krakau: Auschwitz-Birkenau en de Wieleczka-zoutmijn. Een aanrader, want zo heb je de must do-excursies in één dag gedaan, en daarbij is de zoutmijn luchtig genoeg (maar niet té) om de ervaringen in Auschwitz te laten bezinken.

De zoutmijn is de trots van Polen, dat merk je meteen als de gids begint te praten. Vanaf de vroege middeleeuwen werd hier zout gewonnen en dit zorgde voor veel zloty’s. Inmiddels is het vooral een toeristische trekpleister waarbij je geleid wordt langs zoutsculpturen, een lichtshow, poppen die het leven van de zoutmijnwerker uitbeelden, een ondergrondse kathedraal en natuurlijk de vele gangen. De totale mijn heeft zo’n 300 kilometer aan gangen, bij deze tour loop je er ongeveer 3,5 van. Ook leuk voor kinderen! Let op: ga je in de zomer, neem dan een jas mee: het is hier zo’n 14 graden Celsius.

Schindler’s Factory

Wij hebben deze laten schieten omdat de tickets waren uitverkocht toen we in de rij stonden, maar Schindler’s Factory schijnt een bijzonder museum te zijn. Oskar Schindler, wiens verhaal door Steven Spielberg werd verfilmd in Schindler’s List, had ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een grote fabriek waarin hij honderden Joden liet werken. Daarmee redde hij ze letterlijk van de dood. Een indrukwekkend verhaal, en het mooie is dat de fabriek intact is gebleven. Makkelijk te bereiken vanuit de joodse wijk Kazimierz, aan de overkant van de brug.

 

Wat betreft leuke restaurants en koffietentjes in Krakau heb ik ook heel wat aanraders; daar vind je binnenkort meer over.

Enjoy your weekend!

Gerelateerde berichten

Type uw zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven